Afspraak maken

Week van de mobiliteit, ook in HR

Volgende week is het zover, de jaarlijkse 'week van de mobiliteit'. Samen met het plaats- en tijdsonafhankelijk werken is inzetten op duurzame mobiliteit één van de HR prioriteiten voor werkgevers. Focussen op deze trend is als bedrijf een grote troef in de aanwerving van nieuw talent. We geven je alvast enkele ideeën om in te zetten op duurzame mobiliteit.

Vergroening van het bedrijfswagenpark

Met 2026 in zicht en de daarbij horende wijzigingen in de fiscaliteit van bedrijfswagens, is dit hét moment om te investeren in elektrische (of hybride) wagens. Vanaf 1 januari 2023 gaan de nieuwste wijzigingen in waarbij bijvoorbeeld fosiele brandstofkosten slechts voor 50% aftrekbaar zijn.

Daarnaast is er voor bedrijven een verhoogde kostenaftrek voor de installatie van laadpalen.

Zet in op bedrijfsfietsen

De bedrijfsfiets wint aan populariteit en is belangrijk voor uw employer branding. Steeds meer is de bedrijfsfiets een soort van status voor de werknemer. Reeds 1 op 4 werknemers is in het bezit van een fiets, 1 op 3 toont hiervoor interesse.
Er bestaan verschillende mogelijkheden om de fiets aan te bieden aan de werknemer (cafetariaplan, betalen van brutoloon,...).

Bovendien is de fietsvergoeding een extra troef om het gebruik van de fiets te stimuleren. Deze is vrij van sociale bijdragen en belastingen tot €0,25 per kilometer.

Groene mobiliteit

Implementatie van het Mobiliteitsbudget

Wil je als werkgever een alternatief aanbieden aan jouw werknemers die vandaag reeds in aanmerking komen voor een wagen? Kies dan voor het Mobiliteitsbudget. Aan de hand van de Total Cost of Ownership wordt het budget bepaald dat kan gespendeerd worden over 3 verschillende pijlers.
1. De milieuvriendelijke wagen
2. Duurzame mobiliteit, een combinatie van zachte mobiliteit, openbaar vervoer en deeloplossingen.
3. Cash

Wist je trouwens dat in pijler 2 ook huisvestingskosten kunnen worden aangeboden? Hiermee betaalt de werknemer de huur of hypothekaire lening af (indien woonachtig binnen een straal van 10km van de werkplaats).

Geïnteresseerd om één van bovenstaande zaken te implementeren in jouw futureproof HR-beleid? Just ask!

Op de hoogte blijven?