Afspraak maken

Hoe werken in het post-corona tijdperk

Niets zal meer hetzelfde zijn na deze corona golf horen we vaak. Zowel privé als arbeidsintensief zullen de mensen zich moeten aanpassen.

Wat betekent dit concreet voor werkgever en werknemer?

Social distancing op kantoor.

Het wordt in de toekomst de kunst om uw kantoren en bedrijfsgebouwen optimaal te gaan benutten zodat de medewerkers op voldoende afstand van elkaar kunnen werken. Mogelijks kunnen tussenschotten geplaatst worden op de bureau’s of worden er nieuwe uurregelingen ingevoerd waardoor niet iedereen tegelijk aanwezig is. Er zal eveneens een andere attitude en opvolging zijn naar collega’s die wat ziekjes komen werken. Waar dit stoer was en van veel engagement getuigde, zal dit nu eerder kritisch bekeken dienen te worden. Kortom de bedrijven gaan tal van maatregelen en aanpassingen moeten bewerkstelligen om de virussen niet de vrije baan te laten.

Hygiëne

Frequent gebruik van handgels, striktere poetsbeurten, meer sanitaire voorzieningen zullen uiteraard een gevolg worden van deze huidige toestand.

Flexibel werken

Flexibele uren zullen meer dan ooit actueel zijn. Medewerkers zullen willen vermijden in het overvolle openbaar vervoer terecht te komen. Er zal een trend komen naar spreiding van toeloop naar en op bedrijven. Veel medewerkers hebben de voorbije weken gebruik gemaakt van thuiswerk (zie ook vorig blogartikel) en dit zal de norm worden. Waarschijnlijk niet voor een hele werkweek maar zoals reeds aangegeven de voordelen zijn legio.

Dit betekent dat vele bedrijven voor een grote cultuurwijziging staan en met hen tevens de klassieke, controlerende micromanager die zich best omtuned tot een moderne coachende leider die ruimte en autonomie toelaat.

In de praktijk zal deze mentaliteitswijziging niet vanzelfsprekend zijn en tevens zullen er veel administratieve en organisatorische zaken gewijzigd dienen te worden. Arbeidsreglementen en werkroosters zullen aangepast dienen te worden. Verschillende nieuwe policies zullen op maat moeten uitgewerkt en geïmplementeerd worden. Medewerkers zullen op verschillende wijze moeten geïnstrueerd, gecoached en gesupporteerd worden.

Het wordt meer dan ooit zaak om duidelijkheid te scheppen omtrent de wijze van werken en beloond worden. Kortom the war of talent zet zich voort maar dan met andere accenten.

Alice-hr staat klaar om u te begeleiden en te ondersteunen bij deze nieuwe uitdagingen.

"Elk nadeel heb zijn voordeel" - Johan Cruijff

Op de hoogte blijven?